ons aanbod

Boek een avontuurlijk schoolreisje op school:

Dagprogramma (Meest gekozen)

1. Project Camelot

Bent u op zoek naar een educatief project of schoolreisje op school? Nodig de Ridders uit op school en bezorg de leerlingen, leerkrachten en ouders een onvergetelijke dag! Met het unieke lesconcept Project Camelot beleven de leerlingen de Middeleeuwen van heel dichtbij en leren ze over zwaardvechten, de vaardigheden en gebruiken van ridders en nog veel meer.

De leerlingen spelen ’s ochtends een spellen circuit bestaande uit 10 onderdelen. Ze worden ingedeeld op leeftijd in groepjes van ongeveer 10 kinderen. We gaan o.a. zwaardvechten, boogschieten, ballengooien, ringsteken op een houten paard en krijgen wapenleer.

Deze spellen zijn de opmaat naar het toernooi. Ridders hebben het een en ander uit te vechten en zullen elkaars krachten meten tijdens het zwaardvecht Riddertoernooi. Hierbij kunnen ze wel wat steun gebruiken van extra Ridders. De school zorgt voor twee of vier leerkrachten die tijdens het Middeleeuws Vaardigheden Circuit één of twee gevechten aangeleerd krijgen. De leerkrachten steunen Rode Roderick en Witte Wilhelm. Ridders op School zorgt voor de kleding. De leerkrachten zorgen voor zwarte onderkleding, degelijk schoeisel en een stevige riem.

Aan het einde van de dag vindt er, onder leiding van onze Spreekstalmeester, een jonkvrouw- en schildknaapverkiezing plaats onder de kinderen waarin de kinderen hun eigengemaakte cadeaus (die gedurende dag gemaakt worden) aanbieden aan de ridders. De winnaars van de verkiezing mogen meedoen in het toernooi.

De gehele dag duurt van 9:30 tot 14:30.

Wat regelen wij?

 • Middeleeuws Vaardigheden Circuit met 10 spellen
 • Instructie aan de ouders / vrijwilligers / leerkrachten die de spellen mee begeleiden
 • Schildknapen- en jonkvrouwenverkiezing
 • Riddertoernooi met 2 Ridders, een Schildknaap, de Spreekstalmeester en 2 of 4 leerkrachten van school (ook mogelijk met 2 ridders te paard. Meerprijs € 1.000,00)
 • Omheining voor het toernooi
 • Geluidsinstallatie
 • Online opdrachten over de Middeleeuwen waarbij de leerlingen attributen maken voor het toernooi

Wat regelt school?

Op de dag zelf nemen wij u de regie uit handen, maar als voorbereiding vragen we:

 • Het schoolplein of grasveld voor het circuit
 • Per 100 leerlingen 10 groepen te maken
 • 1 ouder/leerkracht op 5 leerlingen die helpen met het circuit
 • De school in te delen in een rood en wit kamp
 • De opdrachten vooraf te maken die in de online-leeromgeving staan

Kosten:  €1975,- + €5,- per kind + reiskosten à € 1,50 per km

Middeleeuws vaardighedencircuit

2. Vaardighedencircuit

Uit ervaring weten we dat er ook scholen zijn met beperkte tijd en/of ruimte. Daarvoor is er het Middeleeuws Vaardigheden Circuit. Het spellen circuit duurt 2 uur en kan met de hele school tegelijk gespeeld worden.

In 10 groepen van ongeveer 10 kinderen per groep gaan we o.a. boogschieten, kasteelbouwen, wapens bekijken en ook voelen, Kiddybattle, hoefijzerwerpen, zwaardvechten, ballengooien, bijlwerpen (bovenbouw), katapult schieten en aardappels hakken.

Het is leuk om na de pauze met de hele school een Kiddybattle te spelen. Dit is een ’tikspel’ met nepzwaardjes tussen de leerlingen en de leerkrachten/hulpouders (waarbij de ridder uiteraard de leerkrachten gaat helpen).

Middeleeuws Vaardigheden circuit: geschikt voor alle groepen!

Mocht het om meer dan 120  leerlingen gaan en de ruimte is beperkt dan is het ook mogelijk om het circuit 2 x achter elkaar te spelen, zodat iedereen aan bod komt. Geschikt voor groep 1 t/m groep 8.

Is er voldoende ruimte dan kan het Middeleeuws Vaardigheden Circuit 7 x uitgezet worden en kunnen 800 kinderen tegelijk meedoen.

Wat regelen wij?
 • Middeleeuws Vaardigheden Circuit met 10 spellen, inclusief alle materialen.
 • Instructie aan de hulpouders, opa en oma’s en leerkrachten. Het meest optimaal hierbij is 1 ouder/leerkracht per 5 leerlingen. Het is ook mogelijk om met alleen leerkrachten het circuit in aangepaste vorm te spelen.
Wat regelt school?
 • Het schoolplein of grasveld voor het circuit
 • De leerlingen verdelen in 10 groepen van ongeveer 10 leerlingen
 • Maximaal 120 leerlingen per circuit
 • Mogelijkheid tot 7 circuits
 • 1 ouder/leerkracht op 5 leerlingen die helpen met het circuit

Duur: 2 uur + afsluitende Kiddybattle met de hele school
Kosten
: € 595,- per circuit + reiskosten à € 0,50 per km

Schildknapentraining

3. Schildknapentraining

Een echte ridder in de klas die de les van de juf of meester overneemt en uitleg komt geven over de Ridders in de Middeleeuwen. Dat wil toch ieder kind?
Met de Schildknapentraining haal je de Middeleeuwen naar school en krijgen de leerlingen een leuke, leerzame en vooral sportieve les.

De kinderen gaan, met behulp van de juf of meester en eventuele hulpouders, pijl en boogschieten, terwijl de ridder de andere helft van de klas instructies geeft tijdens het zwaardvechten. Uiteraard heeft de ridder zijn harnas, helm, maliënkolders en zwaarden meegenomen zodat alle kinderen ook zelf kunnen ervaren hoe het is om echte wapens en harnassen vast te houden of misschien wel aan te trekken.

Nadat de klas gewisseld is en alle kinderen pijl en boog geschoten en zwaard gevochten hebben is het tijd voor het grote ‘gevecht’.

Kiddybattle

Een tikspel waarbij de leerlingen de strijd aan gaan tegen de leerkracht, hulpouders en de Ridder. Ze krijgen een nepzwaardje, zweren een eed, bepalen hun tactiek en de strijd kan beginnen.

De Schildknapentraining wordt aangepast aan de belevingswereld van de leerling, zodat deze zeker geschikt is voor alle groepen van de basisschool.

Benodigdheden
 • Voor de Schildknapentraining is een ruimte nodig van minimaal 20×10 meter. Denk hierbij aan het schoolplein of een grasveldje in de buurt van school.
 • Als er geen buitenruimte beschikbaar is of bij slecht weer: een grote gymzaal. Mocht deze niet beschikbaar zijn dan kunnen we zwaardvechten in de kleutergymzaal en het boogschieten buiten vanonder een tent.
 • Minimaal 2 begeleiders. Het fijnste is 2 extra hulpouders, zodat de leerkracht de handen vrij heeft om mee te doen en foto’s te maken.
 • Mochten er meer dan 4 groepen zijn dan kunnen we het over meerdere dagen verdelen of met extra ridders komen. We kunnen 3 klassen tegelijk ’trainen’, dus maximaal 12 klassen per dag.

Duur: 1 uur per klas. Maximaal 4 klassen per dag per ridder.
Kosten: € 395,- per ridder per dag + reiskosten á € 0,35 per km.

offerte

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor jouw middeleeuws avontuur

  Wij hebben interesse in: (verplicht)

  recensies

  Wat anderen zeggen

  Marielle van Luijk
  “Vandaag een geweldige dag beleefd met de hele school! Fantastisch spellencircuit, geweldig theaterspektakel met het riddertoernooi. DANK voor een heerlijk schoolreisje op school!”

  Marielle van Luijk

  Basisschool de Wingerd
  Sytske Hutten
  “Op 24 september ging meester de Vries met pensioen, We hebben hem een ridderlijk afscheid gegeven. Dankzij Ridders op School hadden we een echte historische dag. Bedankt”

  Sytske Hutten

  Den Bussel
  Maartje Smulders
  “Wat een enthousiasme bij de kinderen! Leren door te doen!! Geweldig om te zien hoeveel plezier de kinderen (en de juffen) vandaag hebben gehad. Het was echt geweldig georganiseerd!!”

  Maartje Smulders

  Jenaplanbasisschool de Bijenkorf
  directie & leerkrachten
  “We kijken terug op een spectaculaire, geslaagde en ook leerzame dag, die door de ouders en de acteurs van ‘Ridders op school’ onvergetelijk is geworden. Het liep allemaal op rolletjes”

  directie & leerkrachten

  IKC De Wereld op Centrum